Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Saffranspäron i konjak

Den här efterrätten brukar vi äta på julafton. Efter all julmat är det så gott med något som inte är så mastigt. Jag brukar servera med en klick grädde och rullrån. Det är förresten det bästa klipp jag gjort. Alltså rånjärnet. Köpte det på loppis för 20 kronor. När jag kom hem och slog på vad det kostade så höll jag på att tappa hakan. 995 kronor för ett exakt likadant! Nöjd och glad gör jag rullrån för fulla muggar.

Ingredienser

6 päron

5 dl vatten

5 dl strösocker

0,5-1 g saffran (efter smak)

10 kardemummakärnor eller stjärnanis

6 cl päronkonjak

2 tsk flytande atamon

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Skala päronen. Behåll stjälken och skär av botten så att de står stadigt.

  2. Häll vatten, socker, saffran, kardemummakärnorna eller stjärnanis, konjak och konserveringsmedel i en kastrull och koka upp.

  3. Lägg sedan i päronen och koka försiktigt tills dom känns mjuka.

  4. När päronen är färdiga ta bort skummet som har bildats med en sked.

  5. Lyft över päronen till en kokad och torr glasburk.

  6. Häll lagen försiktigt över päronen.

  7. Förvara svalt.

Avnjut tillsammans med lättvispad grädde och rullrån som en dessert. Recept på rullrån hittar du HÄR.

See this content in the original post