Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Baklava

Sonen bakade baklava och bjöd på häromdagen. En frasig, söt kaka som man gör med färdig filodeg, smör och nötter. Toppa den färdiga kakan med en sockerlag och avnjut i små bitar.

Ingredienser: 24 bitar

  • 300 g blandade nötter(valnötter, pistagenötter och sötmandel)

  • 1 tsk kanel

  • 1/2 tsk vaniljsocker

  • 150 g smör

  • 250 g kyld filodeg (1/2 pkt)

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vatten

  • 1/2 dl färskpressad citron

  • ev, 1 msk apelsinblomsvatten

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Koka ca 5 minuter. Tillsätt citronsaft och apelsinblomsvatten. Låt svalna helt.

  3. Finhacka nötterna och blanda med kanel och vaniljsocker.

  4. Smält smöret och pensla botten och sidor av en ugnsform, 20x30 cm.

  5. Skär filodegen så den får samma form som ugnsformen. Resten kan du frysa. Se till att täcka filodegen med en handduk eller påse hela tiden så den inte torkar.

  6. Lägg ett ark i botten av formen och pensla med smör. Upprepa 3 gånger till så du har 4 ark tillsammans.

  7. Fördela hälften av nötterna ovanpå.

  8. Lägg 4 ark filodeg till ovanpå penslade med smör emellan varje lager.

  9. Fördela resten av fyllningen och lägg sista 4 lagren med filodeg överst penslade med smör emellan varje lager där också.

  10. Skär baklavan i bitar och häll på resten av smöret.

  11. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter till den har fin gyllene färg.

  12. Häll den kalla sockerlagen direkt över den varma kakan. Låt svalna, helst till nästa dag. Kakan står sig minst 1 vecka i rumstemperatur annars går den bra att frysa.

See this content in the original post