Beignets New Orleans
Beignets är fluffiga, friterade bakverk som liknar munkar. Typiskt bakverk du hittar på caféerna i New Orleans. Äts både till frukost och till fika med en stor kopp kaffe. Smakar alldeles ljuvligt nyfriterade och pudrade med mycket florsocker. Du kan äta dem ett par dagar efteråt också men pudra dem i florsocker vid servering. Du kan även frysa in deg som blir över om du inte vill göra alla Beignets direkt.
Ingredienser: ca 24 stycken
2 1/2 dl vatten, ca 48°
2 tsk torrjäst
1/2 dl strösocker +1 msk strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 ägg+1 äggula
3 msk smält smör
1/2 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl
Olja till fritering
Florsocker att pudra över
Gör så här:
Blanda jäst, 1 msk strösocker och vatten i en bunke. Låt stå 5 minuter.
Tillsätt resten av sockret, mjölk, ägg och smält smör. Blanda ihop smeten och häll allt i en assistent. Om du inte har någon kan du knåda degen för hand också.
Tillsätt mjöl och salt och knåda ihop till en smidig deg ca 5 minuter.
Täck bunken och låt jäsa 1 1/2 timme.
Kavla ut degen tunt, ca 1 1/2 cm, på mjölat bakbord och skär i rutor ca 24 stycken.
Värm oljan till 180° I en fritös eller en stor gryta.
Fritera några i taget ca 1 1/2 minut på varje sida tills de är gyllenbruna.
Pudra över rikligt med florsocker och servera!