Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Cruffins

När en croissant möter en muffins sker en fantastisk smakupplevelse. Blandningen blir en CRUFFIN! Detta spröda, mjuka, flikiga och smöriga bakverk är så gott som den är eller varför inte fylla med något gott! Vaniljkräm, sylt, grädde eller nutella.

Ingredienser: 8 stora cruffins

  • ca 5-7 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk torrjäst

  • 1/2 tsk salt

  • 1 1/2 dl ljummet vatten

  • 50 g smör, rumstempererat i kuber

  • 150 g smör, rumstempererat och riktigt mjukt till att bre ut på degen

  • Florsocker till att pudra över vid servering

  • (Fyllning: vaniljkräm, sylt, nutella)

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, torrjäst och salt i en assistent.

  2. Tillsätt vatten och knåda degen ett par minuter.

  3. Ha i det rumstempererade smöret i kuber och låt degen knådas i minst 5 minuter. Kör du för hand knådar du minst 10 minuter tills den känns mjuk och elastisk. Täck bunken med plastfolie och låt vila och jäsa ca 1 timma.

  4. Häll ut degen på mjölat underlag och dela den i 4 bitar.

  5. Ta en bit och kavla ut tunt, tunt på mjölat bord till en avlång triangel.

  6. Bred ut det mjuka smöret tunt på degplattan.

  7. Börja rulla degen från ena kortsidan till den andra änden. Sträck degen och rulla mycket tight. Gör likadant med de övriga degbitarna.

  8. Skär nu varje degbit mitt itu på långsidan(se bild). Snurra deglängderna runt till en bulle med den skurna ytan synlig. Lägg i en smord muffinsplåt och låt jäsa under en handduk i ca 2 timmar. Eller ställ in i kylen för gräddning dagen därpå.

  9. Grädda i 200° ca 20-25 minuter tills de får fin färg. Ta ut och låt svalna på galler. Pudra över florsocker vid servering. Du kan även fylla dem med valfri fyllning om du vill.

See this content in the original post