Empanadas
Colombianska piroger med köttfärs och potatisfyllning. Serveras nyfriterade med en god salsa att doppa pirogerna i. Se till att köpa rätt sorts majsmjöl bara så går pirogbaket som en dans!
Ingredienser
Degen:
7 dl majsmjöl
Ca 4,5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 köttbuljong tärning
(1 påse saffran)
Fyllningen:
4 stora potatisar, skalade och delade i småbitar.
1 msk olivolja
1 stor gul lök hackad.
2 tomater skurna i småbitar
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor pressade
3 msk finhackad koriander
1/2 röd paprika skuren i småbitar
svartpeppar
400 g blandfärs
Frityrolja
Gör så här:
Degen
Häll majsmjölet i en stor skål.
Blanda ut buljongtärningen i vattnet och även saffran om du vill ha det.
Häll vattnet, salt och olja över majsmjölet och arbeta ihop till en deg. Justera med mer vatten eller mjölk tills degen släpper kanterna. Täck med plast och låt vila under tiden du gör fyllningen.
Fyllning:
Koka potatisen tills den är färdig. Mosa den och ställ åt sidan.
Häll olivoljan i en stekpanna och fräs löken tills den mjuknar.
Tillsätt tomater, vitlök och paprika. Fräs en stund till.
Tillsätt färsen och låt allt steka en stund till. Smaka av med salt, peppar och koriander.
Blanda i färsröran i den mosade potatisen. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Pirogerna
Dela degen i ca 15 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bollen mellan 2 bitar plast, jag klippte isär en fryspåse. Tryck ut degen med tex en tallrik till en rund cirkel.
2. Lyft på plasten och lägg en klick fyllning på cirkeln.
3. Ta hjälp av plasten som är kvar och vik över till en halv cirkel. Pressa ur luften.
4. Ta en stor tekopp eller annan skål och tryck till kanterna. Man kan pressa ihop med en gaffel också.
5. Hetta upp oljan,185 C, i en stor kastrull och fritera några i taget i ca 2 minuter tills de är gyllengula på båda sidor.
6. Servera med en god salsa och lite limeklyftor.