Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Focaccia med tomat, basilika och oliver

Ett gott italienskt bröd som ofta bakas ut i långpanna. Kan fyllas med många saker men jag har valt mina favoriter, tomat, basilika och oliver.

Ingredienser:

  • 25 g jäst

  • 3 dl ljummet vatten

  • 0,5 dl olivolja

  • 2 msk honung

  • 1 msk flingsalt

  • 7 dl vetemjöl special

  • olivolja, till plåten och utbakning

  • flingsalt, till plåten och utbakning

  • Ca 250 g körsbärstomater

  • 1 kruka färsk basilika

  • Ca 150 g kärnfria oliver

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

  2. Blanda ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

  4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

  5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

  6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

  7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

  8. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater, oliver och basilika och tryck ner i degen.

  9. Baka bröden i ugnen tills de är gyllene, cirka 10 minuter.

See this content in the original post