Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Grekiskt bröd

Nybakat bröd. Det doftar så underbart gott i hela köket. Varför svalnar den så långsamt? Vill bara skära en stor skiva, bre på mycket smör. Se hur smörklumpen smälter sakta, lägga på en skiva ost, ta en stor tugga och torka bort det smälta smöret som rinner i mungipan. En kopp te och lite fotboll till sen är kvällen klar för att njutas.

Ingredienser:

  • 50 g jäst

  • 3 dl ljummet vatten

  • 1 dl naturell yoghurt

  • 1 dl olivolja

  • 1 msk honung

  • 2 tsk salt

  • 11-12 dl vetemjöl special

  • (3 msk linfrön)

See this content in the original post

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten. Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt.

2. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär den i två lika stora delar. Forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.

5. Sikta vetemjöl på bröden och skär några snitt med vass kniv.

6. Grädda bröden mitt i ugnen 30–35 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp det.

See this content in the original post