Högrevsgryta med kantareller och bacon
Vad passar bättre när man har varit ute i höstvindarna hela dagen än en mustig högrevsgryta som stått och puttrat på spisen ett par timmar.
Den blir ännu godare om du gör den dagen innan så den får stå och dra till sig smakerna ordentligt. Bara att värma på dagen efter och koka lite potatis till! Gör gärna en dubbel sats så du kan frysa in det som blir över.
Ingredienser: 4 portioner
600 g högrev
2 pkt bacon
1 gul lök
1 morot, skuren i bitar
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
4 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
4 dl vatten
ev majsstärkelse
400 g kantareller
3 salladslökar
smör
salt och peppar
1/2 kruka gräslök
Gör så här:
Skär högreven i ca 4 cm stora bitar. Skär baconet i mindre bitar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt.
Bryn kött och fläsk i smör i en stor kastrull. Tillsätt lök, morot, vitlök och timjan och fräs i ca 2 minuter.
Häll på rödvin, buljongtärningar och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 1/2 timmar eller tills köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar och red av grytan med majsstärkelse till önskad konsistens.
Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Stek kantarellerna i smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
Lägg svamp- och lökfräset i grytan strax före servering.
Garnera grytan med hackad gräslök och servera med kokt potatis.