Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Kimchi

En koreansk fermenterad rätt som passar till det mesta i matväg. Stark, syrlig, umamirik och supernyttigt!

Ingredienser:

  • 1 stort salladskålshuvud, skuret i små bitar

  • 3 msk salt

  • 1,5 dl vatten

  • 2 msk rismjöl

  • 1 msk socker

  • 1 msk riven ingefära

  • 2 st vitlöksklyftor, rivna

  • 1 gul lök, riven

  • 1 dl fisksås

  • 1 dl gochugaru, koreanskt chilipulver

  • 5 salladslökar, tunt skivade

  • 1 morot, skuren i tändsticksstavar

  • 10 cm rättika skuren i tändsticksstavar eller 10 rädisor skurna i bitar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Lägg salladskålen i en stor skål. Strö saltet över salladskålen, blanda noggrant så alla blad täcks med salt och låt stå i 30 minuter. Rör om ordentligt och låt stå 30 minuter till, rör om och låt stå ytterligare 30 minuter. Sammanlagt 1,5 timme..

  2. Skölj salladskålen grundligt för att få bort överflödigt salt.

  3. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock blandning. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru och rör noga.

  4. Tillsätt de finskurna grönsakerna och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder. Använd gärna engångshandskar.

  5. Lägg allt i en väl rengjord fermenteringsburk, jag har en Kilner. Eller lägg i glasburkar, täck med plastfolie och sätt på lock. Fyll inte burkarna helt upp, då det behövs plats för fermenteringen.Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar.

  6. Förvaras sedan i kylen. Den går att äta direkt men blir godast om den får stå 2 veckor. Den håller sig flera månader i kylen.

See this content in the original post