Knäckig äppelpaj
Den här äppelpajen är så där seg och knäckig och faktiskt den godaste jag vet. Jag gjorde en liten sats idag till min man och mig i 2 portionsformar. Servera med vaniljsås eller en klick vaniljglass.
Ingredienser: 6 portioner
4 stora eller 8 små äpplen
1/2 dl råsocker
2 tsk kanel
Smuldeg:
2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt
175 g smör
1/2 dl ljus sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela och kärna ur äpplena, skala dem om skalet är tjockt. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en bunke och blanda med kanel och socker och sprid ut i pajformen.
I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!