Krämig räkgratäng
Ikväll blir det den här goda räkgratängen som är ett gammalt recept som hängt med i min receptpärm i många år. Nu får det komma in på bloggen också så ni kan avnjuta den. Älskar dessa ”allt-i-en-form” recepten där man kan förbereda allt och bara gratinera när gästerna kommer. Smaklig spis!
Ingredienser: 4-5 portioner
4 portioner färdigkokt ris
3 hårdkokta ägg, skivade
1 långfranska
75 g smör, smält
Räkstuvning:
50 g smör
2 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
Salt
Cayennepeppar
Citronpeppar
400 g skalade räkor
1/2 dl dill, finhackad
Gör så här:
Börja med räkstuvningen: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med grädde och mjölk. Koka upp och låt stuvningen sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och kryddor. Lägg i räkor och dill och dra av kastrullen från plattan.
Börja med att lägga riset i botten på en smord ugnsform.
Fördela de skivade äggen över riset.
Häll på räkstuvningen.
Gröp ur formfranskan och strö smulorna ovanpå gratängen. Ringla smöret över brödsmulorna.
Sätt ugnen på 225° och grädda gratängen längst ner ca 15 minuter tills den får fin färg.
Dekorera med citronklyftor och dill. Servera med en sallad.