Köttfärsrullader i tomatsås, rostad potatis och morots-och bönsallad
Denna köttfärs som går att variera i all oändlighet. Idag blev det dessa rullader som är smaksatta med vitlök, paprika, spiskummin och sambal oelek för lite extra sting! Servera med rostad potatis eller varför inte lite ris. En mustig tomatsås passar bra till. Denna morots-och bönsallad bara måste ni prova. Den är så jättegod!
Ingredienser
Färsrullader
500 gram köttfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
1 st ägg
Potatis
700 gram potatis
1,5 msk olivolja
1 krm salt
1/2 tsk torkad timjan
Tomatsås
500 g krossade tomater
1 - 2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 - 3 msk olivolja
2 - 3 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
1/2 - 1 tsk socker
1/2 dl strimlad färsk basilika
Morot-och bönsallad
3 morötter
1 tetra bönmix
6 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad persilja
2 msk hackad färsk basilika eller 2 krm torkad basilika
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm vitpeppar
0,5 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära
1 krm chiliflakes
0,5 gul lök eller 2 salladslökar
Tillagning
Potatis
1. Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i klyftor.
2. Lägg potatisklyftorna på en ugnsplåt och tillsätt olja, timjan och salt efter smak.
3. Blanda om och rosta i ugnen ca 30 min.
Tomatsås
1. Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan i en kastrull tills löken är blank. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en liten stund.
2. Häll i tomaterna och koka tomatsåsen ca 10 minuter på svag värme under lock under tiden som du gör järparna.
3. Smaka av med salt och peppar samt en aning socker. Vänd ner basilikan i den färdiga såsen.
Färsrullader
1. Blanda färsen med spiskummin, paprikapulver, salt, sambal oelek, tomatpuré, riven vitlök och ägg i en bunke.
Blanda om och forma 8 järpar.
3. Bryn dem i olja runt om i en varm panna så att spetten får fin stekyta.
4. Lägg dem i tomatsåsen och låt sjuda under lock ca 10 minuter.
Morot-och bönsallad
Skär morötterna i slantar
Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem tillsammans med bömixen i kallt vatten.
Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden.
Blanda ner morötter och bönor.
De kan serveras direkt eller stå och få mer smak i kylen