Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Lingonlimpa med valnötter

Lingonlimpa med valnötter är saftig och hållbar. Jag bakar på rågsikt då jag tycker det får så god smak. Det här receptet ger 2 fina limpor.

Ingredienser:

  • 1 pkt jäst

  • 5 dl vatten, fingervarmt

  • 1/2 dl olja

  • 1 msk salt

  • ca 15-17 dl rågsikt

  • 1 1/2 dl rårörda lingon

  • 50 g valnötter

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen är löst.

  2. Tillsätt olja, salt, lingon, valnötter och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.

  3. Arbeta degen smidig för hand eller maskin tills degen släpper bunkens kant.

  4. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

  5. Ta upp degen på mjölat bänk och dela degen i två bitar. Forma varje bit till en avlång limpa. Jäs eventuellt i en jäskorg.

  6. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt. Skär ett par skåror i varje limpa.

  7. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

  8. Grädda i nedre delen av ugnen 200° ca 30-40 minuter.

  9. Låt brödet kallna på ett galler.

See this content in the original post