Maränger med choklad
De här chokladmarängerna blir så där sega men ändå frasiga på ytan. Så goda att äta som dom är eller med en klick grädde eller glass.
Ingredienser: 10 st
3 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
100 g choklad (mörk eller ljus)
Gör så här:
Förbered en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 140 grader.
Häll upp äggvita och strösocker i en väl rengjord bunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa då och då tills äggvitorna når en temperatur på 55-60 grader. Du kan känna med fingret om det finns sockerkristaller kvar, om det inte gör det då är det klart.
Ta bort skålen från vattenbadet och vispa med elvisp på hög hastighet i ca 10 minuter eller tills du har en fast och glansig maräng och skålen känns sval.
Smält chokladen och vänd runt 1 gång. Blanda inte för mycket, det ska vara ett marmorerat mönster.
Klicka ut stora maränger, ungefär 10 stycken beroende på storlek, med hjälp av två skedar. Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i 35-40 minuter.
Stäng av ugnen, sätt en träslev vid luckan så det blir en glipa och låt marängerna stå kvar i eftervärmen tills dom svalnat helt.
Förvara marängen torrt i en burk.