Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Moqueca Baiana Brasiliansk fiskgryta

Den här fiskgrytan är så vansinnigt god. Till och med yngsta sonen som inte är så förtjust i torsk älskar den här maträtten. Smaker som tomat, kokos och lime finns med. Grytan är lättlagad och man kan använda den fisk man vill. Själv har jag provat med torsk. Servera med ris eller pressad potatis för att suga upp den goda såsen!

Ingredienser: 4 portioner

  • 500g torsk eller annan fisk

  • 1 msk lime juice

  • 1/2 tsk salt

  • Svartpeppar

  • 1 msk olivolja

Sås:

  • 1 1/2 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor finhackade

  • 1 gul lök , finhackad

  • 1 röd paprika, småbitar

  • 1 1/2 tsk socker

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 msk paprika

  • 1 tsk cayennepepper

  • 1/2 tsk salt

  • 1 fiskbuljongtärning

  • 400 ml kokosmjölk

  • 1/2 burk krossade tomater

Garnering:

  • 2 msk lime juice, limeskivor

  • 3 msk koriander/persilja hackad

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Skär fisken i mindre bitar.

  2. Blanda limejuice, olja, salt och peppar i en skål. Lägg i fisken och täck med plastfolie Låt stå i kylen 20 minuter.

  3. Såsen: Fräs lök och vitlök i olivolja en stund tills löken mjuknar.

  4. Tillsätt paprikan och kryddorna och fräs en stund till.

  5. Häll i tomater och kokosmjölk och låt koka ihop ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt salt och peppar vid behov.

  6. Ta ur fisken från marinaden och lägg den i såsen. Låt sjuda ca 2 minuter.

  7. Häll i limejuice och garnera med koriander/persilja och limeskivor.

  8. Klart att servera med ris eller pressad potatis.

See this content in the original post