Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Moussaka

En klassisk grekisk moussaka med lammfärs och aubergine. Lika god till vardags som till fest. Servera med en grekisk sallad och ett gott bröd till.

Ingredienser: 4-6 portioner

  • 2-3 st auberginer (ca 800 g)

  • 1,5 tsk salt

  • Olja till stekning

    Köttfärssås:

  • 500 g lammfärs (eller vanlig köttfärs)

  • 2 lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 burk krossad tomat (400 g)

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk kanel

  • 1 msk oregano

  • 1/2 tsk chiliflakes

  • 1,5 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar
    Bechamelsås:

  • 5dl mjölk

  • 2 msk smör

  • 3 msk vetemjöl

  • 2 dl riven ost

  • 1/2 tsk salt

    Garnerig:
    1 dl riven ost

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i i lite av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida eller pensla med olja och kör i ugnen på 200° ca 10-15 minuter tills de fått färg.

  2. Hacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i resten av oljan. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt oregano, chiliflakes, svartpeppar, kanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, salt, socker och låt puttra i 15-20 min.

  3.  Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner riven ost. Salta och peppra. 

  4. Värm ugnen till 200°. Smörj botten av ugnsformen med lite av ostsåsen, lägg på aubergineskivor jämnt fördelat, lägg över lite köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Garnera med riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills den får fin färg.

  5. Servera med en grekisk sallad.

See this content in the original post