Piroger av julens rester
Bakade piroger idag av julens rester i kylskåpet. ”Man tager vad man haver” hade jag bestämt och resultatet blev supergott. Julskinka, lök, grönkål och ädelost fick bli grunden och här har ni receptet!
Ingredienser: 24 st
Deg:
200 g smör el margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk strösocker
1½ tsk salt
12-13 dl vetemjöl + 1-2 dl till utbakning
Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt.
Smält smöret, blanda ner mjölken och låt det bli fingervarmt ( 37° ). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen smält.
Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa, övertäckt, på dragfri plats ca 40 min.
Fyllning:
1 hackad gul lök
1 msk rapsolja
400 g finstrimlad julskinka
2 nävar strimlad grönkål
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
2 ägg
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1 nypa chiliflakes
2 dl riven ost
1 dl riven ädelost
Gör så här:
Fräs den hackade löken tillsammans med julskinka, grönkål och vitlök i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, ägg, salt och kryddor. Rör samman och låt fräsa ihop .
Tillsätt grädden och låt det koka ihop nån minut. Ställ det åt sidan.
Dela degen i 24 lika stora delar. Gör en boll av varje och kavla den rund.
Lägg en klick skinkfyllning på ena halvan. Strö över riven ost och vik över den andra till en halvmåne och nyp till ordentligt vid kanterna eller ta en gaffel och tryck ihop kanterna.
Lägg på en plåt och låt jäsa under en bakduk i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen ca 12 min tills de får fin färg.
Servera med en sallad!