Piroger med kasslerfyllning
Blev så sugen på att göra piroger. Brukar oftast göra dem med köttfärsfyllning men eftersom jag hade en bit kassler i kylen så bestämde jag mig för att göra en fyllning av den.
Ingredienser: 24 st
Deg:
200 g smör el margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk strösocker
1½ tsk salt
12-13 dl vetemjöl + 1-2 dl till utbakning
Fyllning:
1 hackad gul lök
500 g finstrimlad kassler
300 g färsk med vitlök och örter
3-4 msk tomatsås, alt krossade tomater
1-2 tsk sambal oelek (uteslut för en mildare smak)
salt och peppar
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk oregano
2 dl riven ost
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt.
Smält smöret, blanda ner mjölken och låt det bli fingervarmt ( 37° ). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen smält.
Blanda ner mjölet, använd gärna elvisp, och arbeta ihop en smidig deg. Låt degen jäsa, övertäckt, på dragfri plats ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Fräs den hackade löken tillsammans med kasslern.
Tillsätt tomatsås, färskost, sambal och kryddor. Rör samman och låt osten smälta, det behöver inte koka. Ställ det åt sidan.
Knåda degen. Dela den i 24 lika stora delar. Gör en boll av varje och platta eller kavla den rund, i storlek ungefär som ett kaffefat.
Strö lite riven ost på ena sidan, mot mitten och lägg en klick skinkfyllning på. Vik över den andra sidan och nyp till ordentligt vid kanterna.
Lägg på bakplåtsklädd plåt. och låt jäsa 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
Servera med en sallad!