Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Plommonspäckad fläskkarré

Så enkelt att göra och så gott med de söta plommonen och den goda gräddsåsen. En klassisk söndagsmiddag serverad med kokt potatis.

Fläskkarré:

  • 800 gram fläskkarré, utan ben

  • 2 msk rapsolja

  • 2 st äpplen

  • 2 morötter

  • 1 st gul lök

  • 1 st lagerblad

  • 5 dl grönsaksbuljong

  • Salt och peppar

  • 16 st katrinplommon

Gräddsås

  • Salt och peppar

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 5 dl steksky

  • (maizena)

  • 1 msk japansk soja

  • 1 msk lingonsylt

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Fläskkarré: Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen (skär 8 snitt i köttet runt om och peta in katrinplommonen). Krydda det runt om med salt och peppar.

  3. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.

  4. Skala och skär lök, äpple och morot i grova bitar.

  5. Lägg lök, morot, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen runt fläskkarrén och häll på rapsolja, lagerblad och buljong.

  6. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, ca 1 ½–2 timmar.

  7. Lägg över grönsaker och kött på ett fat och låt det vila i 10–15 minuter under folie.

  8. Gräddsås: Vispa ut buljongen i formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.

  9. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Red eventuellt med lite maizena.

  10. Smaka av med soja, salt och peppar.

See this content in the original post