Plommonspäckad fläskkarré
Så enkelt att göra och så gott med de söta plommonen och den goda gräddsåsen. En klassisk söndagsmiddag serverad med kokt potatis.
Fläskkarré:
800 gram fläskkarré, utan ben
2 msk rapsolja
2 st äpplen
2 morötter
1 st gul lök
1 st lagerblad
5 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar
16 st katrinplommon
Gräddsås
Salt och peppar
2,5 dl vispgrädde
5 dl steksky
(maizena)
1 msk japansk soja
1 msk lingonsylt
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Fläskkarré: Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen (skär 8 snitt i köttet runt om och peta in katrinplommonen). Krydda det runt om med salt och peppar.
Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
Skala och skär lök, äpple och morot i grova bitar.
Lägg lök, morot, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen runt fläskkarrén och häll på rapsolja, lagerblad och buljong.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, ca 1 ½–2 timmar.
Lägg över grönsaker och kött på ett fat och låt det vila i 10–15 minuter under folie.
Gräddsås: Vispa ut buljongen i formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Red eventuellt med lite maizena.
Smaka av med soja, salt och peppar.