Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Saffransbullar med mandelmassa

De här saffransbullarna är faktiskt de godaste jag vet. Mycket fyllning och toppade med pärlsocker och mandelspån. Jag använder även samma grunddeg och gör vanliga lussekatter.

Ingredienser: ca 36 bullar

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 g saffran

  • 200 g rumstempererat smör

  • 2 dl strösocker

  • 14-15 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 200 g mandelmassa

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker eller kardemumma

Pensling och dekoration:

  • ägg, mandelspån, pärlsocker

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken(37°)

  2. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.

  3. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakning.

  4. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.

  5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter

  6. Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker eller kardemumma.

  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred fyllning på halva och vik dubbel.

  8. Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.

  9. Sätt ugnen på 225°.

  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

See this content in the original post