Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Saftig tjälknöl

Tjälknöl kan ju inte vara enklare kött att tillaga. Många timmar men ingen arbetsinsats direkt! Tjälknöl tillagas direkt från frysen i ugnen på mycket låg temperatur. Jag brukar köra över natten, sen läggs den i en saltlag över dagen och är klar till kvällens middag. Lagas av mindre mört kött som bog eller fransyska av älg eller nötkött.

Ingredienser: 6-8 portioner

  • 1 kg fryst, benfritt älg eller nötkött. Jag tog bogstek av nöt.

    Saltlag:

  • 1 liter vatten

  • 1 dl salt

  • 1 msk socker

  • 1 lagerblad

  • 15 enbär

  • 1/2 tsk svartpeppar, krossad

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på 75°. Efter ett par timmar när köttet tinat kan du sticka in en köttermometer i mitten av köttet.

  2. Låt köttet gå till 65°, ca 10-12 timmar.

  3. Koka nu upp ingredienserna till saltlagen. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i saltlagen och ställ svalt i minst 4 timmar gärna längre.

  4. Häll av saltlagen och skär köttet i tunna skivor vid servering.

See this content in the original post