Saftig tjälknöl
Tjälknöl kan ju inte vara enklare kött att tillaga. Många timmar men ingen arbetsinsats direkt! Tjälknöl tillagas direkt från frysen i ugnen på mycket låg temperatur. Jag brukar köra över natten, sen läggs den i en saltlag över dagen och är klar till kvällens middag. Lagas av mindre mört kött som bog eller fransyska av älg eller nötkött.
Ingredienser: 6-8 portioner
1 kg fryst, benfritt älg eller nötkött. Jag tog bogstek av nöt.
Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
1 lagerblad
15 enbär
1/2 tsk svartpeppar, krossad
Gör så här:
Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på 75°. Efter ett par timmar när köttet tinat kan du sticka in en köttermometer i mitten av köttet.
Låt köttet gå till 65°, ca 10-12 timmar.
Koka nu upp ingredienserna till saltlagen. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i saltlagen och ställ svalt i minst 4 timmar gärna längre.
Häll av saltlagen och skär köttet i tunna skivor vid servering.