Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta är mannens favorit. En riktig gräddig klassiker med nötbottnar och chokladplattor. Jag brukar ha lite vaniljkräm i också istället för bara grädde.
Ingredienser:
200 g hasselnötter
6 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl florsocker
100 g mörk choklad, smält
Fyllning:
8 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, smält
2 tsk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm
Chokladplattor:
150 g mörk choklad
1/2 msk rapsolja
Garnering:
Kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Mal nötterna i en mandelkvarn.
Rita 3 rundlar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt strösocker och florsocker på slutet och vispa vitt och pösigt.
Vänd försiktigt i de malda nötterna. Bred ut smeten på rundlarna och grädda dom mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt de kallna innan du penslar bottnarna med smält choklad.
Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen.
Fyllning: Vispa grädden med vaniljsockret. Ta undan hälften av grädden och ställ i kylen. Blanda grädden du har framme med smält choklad och vaniljkräm.
Bred ut hälften av grädden på den ena bottnen och lägg den andra på. Bred den sista grädden på den andra bottnen.
Lägg på den sista bottnen och ta fram grädden du har i kylen. Bred hälften av grädden på och runt kanterna på hela tårtan. Spritsa gräddrosor runt tårtan och dekorera med chokladplattorna.
Avsluta med att pudra kakao över hela tårtan.