Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Sirapslimpor

Det godaste som finns är väl nybakat bröd med smör och ost på! Idag gjorde jag de här sirapslimporna som är så mycket godare en köpebröd. Av det här receptet blir det 3 limpor. Jag brukar låta dom svalna helt innan jag skivar det och lägger i frysen. Bara att ta fram så många skivor som går åt.

Ingredienser: 3 st

  • 50 g jäst

  • 2,5 dl mjölk

  • 2,5 dl vatten

  • 1 dl mörk sirap

  • 2 tsk salt

  • 5 dl rågsikt

  • 9 dl vetemjöl special

  • 100 g rumsvarmt smör

Pensling:

  • 1 msk kaffe

  • 1 msk mörk sirap

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Blanda mjölk och vatten och ljumma till 37 grader.

  3. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, rågsikt, vetemjöl och rumsvarmt smör och arbeta degen 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand.

  4. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.

  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i tre lika stora delar och forma tre limpor. Smörj tre formar på ca 1,5 liter med smör och lägg limporna i dem.

  6. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Baka i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.

  8. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden direkt de kommer ur ugnen.

  9. Låt vila i formen innan du har upp bröden på galler och låter svalna helt. Skiva gärna upp det som inte går åt och lägg i frysen.

See this content in the original post