Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Tacopiroger

Mumsiga piroger med tacofärs, majs, tacosås och ost. Servera gärna med en sallad och lite extra tacosås att doppa i, eller varför inte en god guacamole!

Ingredienser: 24 st

Deg:

  • 200 g smör el margarin

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 tsk strösocker

  • 1½ tsk salt

  • 12-13 dl vetemjöl + 1-2 dl till utbakning

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt.

  2. Smält smöret, blanda ner mjölken och låt det bli fingervarmt ( 37° ). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen smält.

  3. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa, övertäckt, på dragfri plats ca 40 min.

Fyllning:

  • 1 hackad gul lök

  • 400 g köttfärs

  • 1 påse tacokryddor

  • 1 liten burk majs

  • 200 g riven ost

  • 1 burk tacosås

  • 1 ägg till pensling

  • Sesamfrön

Gör så här:

  1. Medan degen jäser: stek lök och köttfärs med kryddorna enligt anvisning.

  2. Tillsätt majsen och låt steka ett par minuter.

  3. Dela degen i 24 delar. Kavla ut varje del till en rund platta.

  4. Lägg ett par matskedar fyllning på varje platta, en tesked tacosås och lite riven ost.

  5. Vik över degen till en halvmåne och nyp till ordentligt vid kanterna eller ta en gaffel och tryck ihop kanterna.

  6. Lägg på en plåt och låt jäsa under en bakduk i 20 minuter.

  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen ca 12 min tills de får fin färg.