Tomatsoppa med tortellini
Här har ni en smakrik tomatsoppa som blir lite matigare med tortellini. Nu på sommaren skördar jag mina egna tomater som jag rostar i ugnen och som sen blir basen i soppan. Om du vill förenkla receptet så använder du hela tomater på burk och hoppar över momentet med att rosta färska tomater i ugnen. Servera med ett gott bröd.
Ingredienser: 6 portioner
1 kg färska tomater eller 2 burkar hela tomater
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1/2 kruka basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk chiliflakes
250 g tortellini med ost
Riven parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela tomaterna i bitar och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Fräs lök och vitlök i en kastrull tills de mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, grädde , vinäger, socker, salt, peppar, chiliflakes och de ugnsrostade tomaterna. Låt koka 10 minuter.
Koka tortellinin enligt anvisningarna på förpackningen.
Mixa soppan med en stavmixer. Jag tycker om när det fortfarande är lite bitar kvar men annars mixar du den slät. Smaka av om det behövs mer kryddor.
Tillsätt tortellinin i soppan och garnera med basilika och riven parmesan.
Servera med ett gott bröd! Här har ni ett recept på vitlöksbröd med flingsalt.