Sushi
I vår familj är vi galna i sushi. Vi ägnar gärna en eftermiddag åt att skapa dessa underbara kreationer, för att kunna avnjuta dem tillsammans runt köksbordet. Lite pyssligt men inte särskilt svårt.
Du behöver:
Ris
4 dl japanskt ris
6 dl vatten
4 msk risvinäger
2 msk strösocker
2 msk vatten
1 tsk salt
Sushi
japansk soja
sushimatta
plastfolie
4 nori
2 msk sesamfrön
1 gurka
2 avokador
6 krabbsticks
1 fryst laxfilé
1 dl majonnäs
2 msk shriachasås
Wasabi
1 förp inlagd ingefära, gari
Gör så här:
Sushiris
Skölj av riset i kallt vatten, Koka upp riset, låt sjuda under lock i ca 20 minuter på svag värme. Lägg över riset i en stor porslinsform. Blanda försiktigt i vinägerblandningen i riset, utan att förstöra riskornen.
Makirullar
Ta fram din sushimatta och lägg ut den på en skärbräda.Lägg upp ett noriark med den matta sidan upp.Lägg på ett lager ris, lämna en kant på 3-5 centimeter överst så ni kan fästa rullen. Pressa riset hårt på arket.
Nu börjar vi med fyllningen. Skär avokado, lax och gurka i stavar och lägg en rad av varje ingrediens längst ner på arket.Rulla ihop rullen hårt (men inte så hårt så fyllningen åker ur), ta hjälp av sushimattan.
Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop. Skär rullen i skivor, ca 1 centimeter tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
California rolls
De här är likadana som makirullar fast tvärt om, riset ligger utanpå. Lägg en bit plastfolie på sushimattan och därefter ett noriark, med matta sidan upp.Lägg på ett lager ris, pressa hårt och strö över lite sesamfrön. Spara ett par cm underst på noriarket. Vänd på arket så riset hamnar mot plastfolien.
Lägg dit de ingredienser du vill ha på den ytan utan ris.
Rulla ihop rullen hårt med hjälp av sushimattan. Fukta ytan utan ris med lite vatten så fästs rullen ihop.
Skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Blöt gärna kniven så går det lättare att skära.
Nigiri
Ta en liten näve ris och knåda ihop till ett avlångt knyte.Skär en strimla lax och lägg över.
Servera sushin med soja, wasabi och gari samt srirachamajonnäs att doppa i.