Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Formfranska

Så enkelt och gott att göra egna formfranska. Rosta skivorna och servera med lite ost och marmelad. Skiva brödet och frys in så är det bara att ta upp och rosta direkt.

Ingredienser: 2 bröd

  • 50 g jäst

  • 5 dl vatten

  • 0,5 dl matolja

  • 1 tsk salt

  • 1 msk strösocker

  • Ca 13 dl vetemjöl

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.

  2. Värm vattnet i en kastrull till 37°C.

  3. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.

  4. Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker. Rör om.

  5. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.

  6. Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.

  7. Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.

  8. Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

  10. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

See this content in the original post