Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Päronpaj med ingefära och valnötter

En god och spännande päronpaj med syltad ingefära och valnötter. Servera ljummen med en god vaniljglass!

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 125 g smör

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 krm salt

  • 2 ägg

  • 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Lägg smör, mjöl, salt och ägg i en matberedare. Mixa till en grynig massa och tillsätt vattnet.

  2. Mixa snabbt ihop till en deg.

  3. Låt vila i kylen minst 30 minuter

Fyllning:

  • 3 stora päron, tunt skivade

  • 50 g smör

  • 3 msk farinsocker

  • 1 syltad ingefära, skuren i småbitar

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1/2 tsk kanel

  • 1 dl valnötter, hackade i stora bitar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smörj en form med smör.

  3. Kavla ut degen lite större än formen och lägg den försiktigt i formen. Tryck fast den och nagga botten med en gaffel.

  4. Förgrädda pajen i ugnen ca 10 minuter.

  5. Förbered fyllningen.

  6. Ta fram en kastrull och tillsätt smör, socker, kanel, ingefära och vaniljsocker. Låt smälta ihop till en sås på svag värme.

  7. Ta ur formen ur ugnen och pensla botten med halva smeten. Fördela hälften av valnötterna ovanpå.

  8. Lägg päronskivorna runt i formen. Fördela resten av smeten ovanpå och pensla ur på päronen. Fördela resten av valnötterna på päronen.

  9. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.

  10. Servera ljummen med vaniljglass!

See this content in the original post