Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Saffransbullar med vaniljkräm

Idag provade jag att göra dom här saftiga saffransbullarna fyllda med vaniljkräm från Zeinas kitchen. Dom blev magiskt goda.Pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering. Lite pilliga att göra men inte svåra.

Ingredienser: 20 bullar

  • 4 dl mjölk

  • 4 påsar saffran (jag tog 3 och det räckte)

  • 50 g färsk jäst

  • 1/2 tsk salt

  • 2 dl strösocker

  • 250 g kesella eller ersätt med 50 g extra smör vilket jag gjorde

  • 150 g smör, rumsvarmt

  • ca 14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 4 dl mjölk

  • 10 msk snabbmarsanpulver

Pensling:

  • 1 ägg

  • 15 g smör

  • Strösocker

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

  2. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min.

  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

  4. Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk.

  5. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta.

  6. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam”. Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle.

  7. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

8. Sätt ugnen på 225°

9. Pensla bullarna med ägg och grädda dem tills de är gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten.

10. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker vid servering.

See this content in the original post