Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Tranbärsbröd

Ett gott, enkelt bröd bakat på rågsurdeg som finns färdig i affären om man inte vill göra egen förstås. Idag körde jag den köpta varianten och fyllde med söta goda tranbär. Det tar några timmar att jäsa men väl värt att vänta på!

Ingredienser: 2 bröd

  • 1 påse surdeg råg

  • 1/2 pkt färsk jäst

  • 5 dl kallt vatten

  • ca 13 dl vetemjöl special

  • 2,5 tsk salt

  • 1,5 msk olivolja

  • 1/2 dl torkade tranbär

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Lös jästen i vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna utom salt.

  2. Knåda till en smidig deg ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Tillsätt salt och tranbär precis i slutet. Degen ska vara lite lös men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och lägg i en oljad bunke. Täck med plast och jäs i 60 minuter.

  3. Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner. Jäs ytterligare 60 minuter.

  4. Häll ut degen på mjölat bord. Dela i 2 bitar. Forma varje degbit till en jämn, rund limpa. Knåda inte för mycket. Mjöla ovansidan och lägg på plåt för att jäsa övertäckta i 60 minuter till.

  5. Sätt ugnen på 250°. Om du har ett bakstål ställ in det också för uppvärmning.

  6. Snitta ytan med en kniv precis innan du gräddar dem.

  7. Sänk ugnen till 220° och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter tills de får fin färg.

  8. Låt svalna på galler.

See this content in the original post