Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Vörtbröd

Idag bakade jag det här klassiska julbrödet, vörtlimpa. Så goda, mustiga och fina. Du kan välja själv om du ha russin i annars utesluter du dom bara.

Ingredienser: 2 limpor

  • 50 g jäst

  • 33 cl porter

  • 33 cl julmust

  • 100 g rumsvarmt smör i bitar

  • 1 tsk mald nejlika

  • 1 tsk mald pomerans

  • 1 tsk mald kardemumma

  • 2 tsk salt

  • 1 dl mörk sirap

  • 5 dl vetemjöl

  • 11-12 dl rågsikt

  • 1 dl russin

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm must och öl till 37°. Häll över jästen och kör maskinen så jästen löser upp sig.

  3. Blanda ner smör, kryddor, salt, sirap, vetemjöl och nästan all rågsikt.

  4. Knåda degen i maskin i ca 6-7 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Ha eventuellt i russinen på slutet.

  5. Låt jäsa ca 45 minuter.

  6. Knåda degen och forma 2 limpor som du lägger i formar med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över limporna och låt jäsa ca 45 minuter.

  7. Grädda limporna längst ner i ugnen på 200° i ca 45 minuter.

  8. Ta ur limporna ur formarna och låt svalna på galler.

See this content in the original post