Vörtbröd
Idag bakade jag det här klassiska julbrödet, vörtlimpa. Så goda, mustiga och fina. Du kan välja själv om du ha russin i annars utesluter du dom bara.
Ingredienser: 2 limpor
50 g jäst
33 cl porter
33 cl julmust
100 g rumsvarmt smör i bitar
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11-12 dl rågsikt
1 dl russin
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm must och öl till 37°. Häll över jästen och kör maskinen så jästen löser upp sig.
Blanda ner smör, kryddor, salt, sirap, vetemjöl och nästan all rågsikt.
Knåda degen i maskin i ca 6-7 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Ha eventuellt i russinen på slutet.
Låt jäsa ca 45 minuter.
Knåda degen och forma 2 limpor som du lägger i formar med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över limporna och låt jäsa ca 45 minuter.
Grädda limporna längst ner i ugnen på 200° i ca 45 minuter.
Ta ur limporna ur formarna och låt svalna på galler.