Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Knäckig äppelpaj

Den här äppelpajen är så där seg och knäckig och faktiskt den godaste jag vet. Jag gjorde en liten sats idag till min man och mig i 2 portionsformar. Servera med vaniljsås eller en klick vaniljglass.

Ingredienser: 6 portioner

  • 4 stora eller 8 små äpplen

  • 1/2 dl råsocker

  • 2 tsk kanel

Smuldeg:

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl havregryn

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1/2 tsk flingsalt

  • 175 g smör

  • 1/2 dl ljus sirap

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Dela och kärna ur äpplena, skala dem om skalet är tjockt. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en bunke och blanda med kanel och socker och sprid ut i pajformen.

  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.

  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 tills den fått en fin gyllenbrun färg.

  6. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

See this content in the original post