Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Citronmarängpaj

Så himla god och fräsch citronmarängpaj. Sött och syrligt i samma pajskal. Marängen blir så där härligt mjuk med lite färg på toppen bara. För att göra det enklare kan du köpa färdig lemoncurd i affären om du vill!

Ingredienser:

Pajdeg

  • 125 g smör

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 4 dl vetemjöl

Lemoncurd

  • Rivet skal och saft av 2 citroner

  • 3 äggulor

  • 125 g smör

  • 1 1/2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor

  • 2 dl strösocker

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen under tiden du gör lemoncurd.

  3.  Riv av skalet på de citronerna och pressa ut juicen.

  4. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor.

  5. Smält smöret, vänd ner sockret och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.

  6. Ställ den svalt och låt den kallna.

  7. Tryck ut pajdegen i en form ca 28 cm. Nagga botten och förgrädda den ca 10 minuter.

  8. Vispa äggvitorna i en bunke tills de blir fluffiga. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en tjock marängsmet.

  9. Häll lemoncurden i botten på pajskalet och toppa med marängsmeten. Bred ut den i ett jämt lager och gör ”toppar” med en sked.

  10. Sänk temperaturen till 200° och grädda ca 15 minuter tills den får fin färg. Håll koll så den inte blir bränd.

  11. Låt stå i kylen och servera kall.

See this content in the original post