Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Cajunkryddad lax

Den här laxen är snabb, enkel och smakfull. Rubbad med en kryddblandning med smak av cajun gör att den får en god krispig yta då du steker den. Tillsammans med den krämiga såsen av tomat och grädde smaksatt med cajunkrydda, lök, vitlök och paprika blir den en smakfull måltid.

Ingredienser: 4 portioner

Lax

  • 4 laxfiléer

  • olivolja

Cajun rub

  • 2 tsk rökt paprikapulver

  • 2 tsk lökpulver

  • 2 tsk vitlökspulver

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk timjan

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/4-1/2 tsk cayennepeppar

Sås

  • 2 vitlöksklyftor pressade

  • 1 röd paprika skuren i småbitar

  • 1/2 rödlök hackad

  • 2 msk fiskfond

  • 1 1/2 dl grädde

  • 1 burk krossade tomater

  • 1 msk lime juice

  • 1 dl riven parmesanost

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Pensla laxen med olivolja.

  2. Blanda alla ingredienserna till rubben. Använd ca 2 msk att gnida in laxen med. Spara det som blir över till såsen.

  3. Stek laxfiléerna i olivolja på medelvärme i en gjutjärnspanna tills de får en gyllenbrun, krispig yta. Ca 3-4 minuter. Vänd och stek andra sidan lika länge. Lägg på ett fat och täck med folie.

  4. Använd samma stekpanna och tillsätt eventuellt lite mer olja. Stek lök, paprika, vitlök och resterande kryddmix ca 2 minuter.

  5. Tillsätt tomater, grädde och fiskfond. Låt sjuda en stund.

  6. Sänk värmen och rör ner parmesan och limejuice, smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Lägg i laxen och låt den bli varm. Garnera med persilja.

See this content in the original post