Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Fiskgratäng med lax och fetaost

Den här fiskgratängen blev så himla god. Hade inte planerat vad jag skulle laga utan det fick bli kylskåpsrensning som resulterade i toppbetyg av mannen. En bit lax som blev över när sonen gjorde sushi, några skrynkliga potatisar, en skvätt grädde som snart gjort sitt, en liten bit fetaost som jag hade sparat, 2 små salladslökar som låg i nedersta lådan i kylen och lite nyklippt dill från landet. Det blev en riktig festmåltid av dessa ingredienser. Ännu bättre när mannen trollade fram en flaska vitt vin att avnjuta till den här fiskgratängen.

Ingredienser: 4 portioner

  • 400 g lax

  • 2 salladslökar eller en liten bit purjolök, finhackad

  • ca 50 g fetaost

Potatismos:

  • 600 g potatis, mjölig

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 25 g smör

  • 1 äggula

  • Salt och peppar

Dillsås:

  • 2 1/2 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • 1 msk mjöl

  • 1/2 fiskbuljongtärning

  • 2 msk hackad dill

  • 1 msk färskpressad citron

  • Salt och peppar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 °.

  2. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk. Mosa den i en potatispress eller med en elvisp.

  3. Ljumma mjölken och tillsätt den, smör, äggula, salt och peppar. Vispa moset fluffigt med en elvisp.

  4. Blanda grädde, mjölk, mjöl, fiskbuljongtärning, dill och citron i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Lägg laxen i en ugnsform. Toppa med lök och smulad fetaost.

  6. Spritsa moset runt laxen och häll över såsen.

  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

  8. Dekorera med några dillkvistar vid servering.

See this content in the original post