Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Krämig räkgratäng

Ikväll blir det den här goda räkgratängen som är ett gammalt recept som hängt med i min receptpärm i många år. Nu får det komma in på bloggen också så ni kan avnjuta den. Älskar dessa ”allt-i-en-form” recepten där man kan förbereda allt och bara gratinera när gästerna kommer. Smaklig spis!

Ingredienser: 4-5 portioner

  • 4 portioner färdigkokt ris

  • 3 hårdkokta ägg, skivade

  • 1 långfranska

  • 75 g smör, smält

Räkstuvning:

  • 50 g smör

  • 2 1/2 msk vetemjöl

  • 2 dl grädde

  • 2 dl mjölk

  • Salt

  • Cayennepeppar

  • Citronpeppar

  • 400 g skalade räkor

  • 1/2 dl dill, finhackad

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Börja med räkstuvningen: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med grädde och mjölk. Koka upp och låt stuvningen sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och kryddor. Lägg i räkor och dill och dra av kastrullen från plattan.

  2. Börja med att lägga riset i botten på en smord ugnsform.

  3. Fördela de skivade äggen över riset.

  4. Häll på räkstuvningen.

  5. Gröp ur formfranskan och strö smulorna ovanpå gratängen. Ringla smöret över brödsmulorna.

  6. Sätt ugnen på 225° och grädda gratängen längst ner ca 15 minuter tills den får fin färg.

  7. Dekorera med citronklyftor och dill. Servera med en sallad.

See this content in the original post