Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Lax-och räkpasta med fänkål och saffran

En festlig och god pastarätt med lax, räkor, saffran och fänkål. Enkel att svänga ihop och så smidigt att servera allt direkt ur grytan. Toppa gärna med riven parmesan.

Ingredienser: 4 portioner 

  • 4 portioner pasta, gärna tagliatelle

  • 400 g lax 

  • 500 g räkor med skal 

  • 1 gul lök 

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 fänkål 

  • 1 msk olivolja

  • 400 g krossade tomater

  • 1 msk hummerfond 

  • 1/2 g saffran 

  • zest från 1 citron 

  • salt

  • svartpeppar 

  • 1 nypa chiliflakes

  • 2 dl grädde 

  • 2 dl vitt vin

  • 1 kruka hackad färsk dill

  • ev. riven parmesan

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

  2. Skär laxen i mindre bitar och skala räkorna.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva fänkålen tunt. Spara dillen till garnering. Hetta upp en panna med olivolja. Fräs lök, vitlök och fänkål i några minuter på medeltemperatur.

  4. Häll ner tomaterna, vin, hummerfond, citronzest, grädde och tillsätt saffran. Smaka av med salt och peppar. Rör om och koka några minuter.

  5. Lägg ner lax och dill och låt sjuda i någon minut.

  6. Tillsätt den kokta pastan och räkorna i såsen. Servera gärna pastan med riven parmesan och dekorera med fänkålsdillen.

See this content in the original post