Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Chashu rullad fläsksida

Chashu är en rullad fläsksida som kokas i en smakrik buljong för att sedan kylas ner. Vid servering skär man det i skivor och grillar den snabbt för att få en krispig yta. Det absoluta tillbehöret till en äkta Ramensoppa!

Ingredienser: 6 portioner

  • 1 kg fläsksida

  • (1 bit kombu, torkade alger. Mycket vanlig smaksättare i det japanska köket. Finns att köpa i asiatiska affärer eller går att beställa på nätet.)

  • 6 shiitakesvampar

  • 1 tsk salt

  • 1 dl socker

  • 2 1/2 dl japansk soja

  • 1 1/2 dl mirin

  • 1 1/2 dl sake, japansk alkoholhaltig dryck

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Rulla fläsksida med den feta sidan ut till en hård rulle och knyt upp den med steksmöret så den håller formen.

2. Lägg rullen i en gryta och häll på vatten så det täcker köttet. Koka upp och låt sjuda 20 minuter.

3. Lyft ur köttet och skölj det under vattenkranen. Häll av vattnet från grytan och skölj ur så inga skumrester finns kvar.

4. Lägg tillbaka köttet i den rengjorda grytan och tillsätt shiitakesvamp och kombu. Fyll på med nytt vatten så det täcker och koka upp igen. Ta bort kombun när det börjar koka och tillsätt salt och socker. Lägg på ett lock och låt sjuda på låg värme i 1 timma.

5. Tillsätt soja, mirin och sake och fortsätt sjuda i 1 timma till.

6. Låt köttet vila och svalna över natten, eller minst 2 timmar i kylskåp. Skär upp i skivor och servera. För extra smak och krispighet så grilla skivorna snabbt på hög värme innan du serverar.

See this content in the original post