Italienska köttbullar i tomatsås
Så goda är dessa stora köttbullar som kokas i en mustig tomatsås. Servera med din favoritpasta och massor av parmesan.
Du behöver
800 g blandfärs
1 gul lök, riven
1 ägg
1,5 dl grädde eller mjölk
3 msk ströbröd
1-1,5 dl parmesanost, riven
0,5 citron rivet skal
1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
Salt och peppar
Tomatsås
1 lök, finhackad
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
2 klyftor vitlök, pressade
1 grönsaksbuljongtärning
1 kruka basilika, hackad
salt och peppar
Gör så här
Köttbullar : Rör samman riven lök, ägg, grädde eller mjölk, ströbröd, riven parmesan, citronzest, persilja, salt och vitpeppar i en bunke. Låt dra ca 5 minuter.
Blanda i blandfärsen till en fin och jämn smet. Tillsätt mer grädde eller mjölk om den blir torr, men den får absolut inte bli så kletig och lös att det inte går att forma bollar.
Forma lite större köttbullar med hjälp av lite vatten i handflatorna, då klibbar det mindre.
När alla köttbullar är rullade bryn dom i en stekpanna.
Tomatsås
Fräs lök i 2 msk olivolja, på medelhög värme. Tillsätt de krossade tomaterna, pressa i vitlök, tillsätt buljongtärning och hacka i en hel kruka färsk basilika. Låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen. Låt dem koka klart i tomatsåsen.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Servera dessa italienska köttbullar till spaghetti, massa riven parmesan samt lite färsk basilika. Buon appetito!