Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Helstekt kyckling i lergryta

Damma av din gamla lergryta och gör den här kycklingen som blir så saftig och god och sköter sig själv i ugnen.

4 portioner

Ingredienser:

1 färsk kyckling

1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)

2 morötter

2 palsternackor

2 rödlökar

12 vitlöksklyftor

2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

1/2 kruka timjan

färskpressad juice av 1/2 citron

See this content in the original post

Gör så här:

Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.

Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär i klyftor.

Lägg rotfrukter, rödlök och 2/3 av vitlöken i bottnen på lergrytan.

Gnid in kycklingen med chilin, salt och peppar. Fyll kycklingen med resten av vitlöken och några timjankvistar.

Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn.

Sätt ugnen på 200°C.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.

See this content in the original post