Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Äppelmuffins med crumble

Äppelträden dignar nu av frukter så passa på att ta tillvara på dom och gör de här goda äppelmuffinsarna med ett crumbletäcke. Både mjuka, saftiga och crunchiga på samma gång.

Ingredienser: ca 30 st

  • 4 äpplen

  • 2 msk smör

  • 3 msk strösocker

  • 1 tsk kanel

Muffinssmet:

  • 150 g smör

  • 2,5 dl mjölk

  • 3 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 1 msk vaniljsocker

  • 2 tsk bakpulver

  • 5 dl vetemjöl

Crumble:

  • 50 g kallt smör

  • 1 dl havregryn

  • 4 msk vetemjöl

  • 4 msk strösocker

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och ställ ut muffinsformar på en plåt.

  2. Skala och tärna äpplena. Strö socker och kanel över bitarna och stek dom i smör. Inte för mjuka bara utan de ska fortfarande vara lite fasta. Ställ åt sidan.

  3. Smält smöret och häll i mjölken och låt svalna lite.

  4. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med smör-och mjölkblandningen. Blanda till en jämn smet.

  5. Fördela smeten i formarna. Fördela äppelbitarna över smeten och tryck till lite lätt.

  6. Kör ingredienserna till crumblen i en matberedare eller nyp ihop för hand. Det ska bli en smulig massa.

  7. Strössla crumblen över muffinsarna och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de får fin färg.

See this content in the original post