Melanzane alla parmigiana
Klassisk italiensk mat. En mycket god vegetarisk rätt som jag serverar med pasta Bucattini.
Ingredienser
4 portioner
3-4 aubergine. Man behöver ca 6-7 skivor till varje torn
2 msk salt
3 burkar krossade tomater
2 msk extra virgin olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 pkt mozzarella
3 dl parmesanost, riven
1 msk extra virgin olivolja
rapsolja till fritering
4 vitlöksklyftor
chiliflakes
1 kruka färsk basilika
500 g Bucattini eller spagetti
Gör så här:
Skiva auberginen ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna i lager på en tallrik med lite salt mellan varje lager.
Häll olivoljan i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Ha i de hackade vitlöksklyftorna och krydda med chiliflakes.
Tillsätt burkarna med krossade tomater, basilika, salt och peppar.
Låt puttra tills tomatsåsen tjocknar, ca 20-30 minuter.
Under tiden sköljer du av de urvattnade aubergine skivorna. Torka dem torra med en handduk.
Häll rapsolja i en stekpanna. Några centimeter så att du kan fritera aubergineskivorna tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på ugnsgaller eller hushållspapper.
Finriv parmesanosten.
Nu kan du börja bygga dina torn! Ta en ugnsform och lägg de största aubergineskivorna i botten av varje torn. Bred lite tomatsås, knappt 1 msk, på varje skiva. Lägg lite finriven parmesan på tomatsåsen.
Fortsätt att varva aubergine, tomatsås och parmesan. Avsluta med de minsta skivorna aubergine, en skiva mozzarella och ett stort blad basilika.
Sätt ugnen på 240° grill, eller det högsta du har. Sätt in ugnsformen. De ska ju bara få lite färg och osten ska smälta.
Koka pastan och blanda den med resterande tomatsås som blev kvar.
Servera med lite extra parmesan och toppa med några basilikablad.