Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Pizza med julens rester

Julmat i all ära men när den åkt ut och in ur kylen några gånger så blir man sugen på nåt annat ibland. Idag gör jag pizza på lite rester från kylen. Man tager vad man haver att toppa pizzabotten med och skjuts in i ugnen!

Ingredienser:

Pizzadeg

  • 25 g jäst

  • 2 1/2 dl ljummet vatten

  • Ca 6 1/2 dl vetemjöl special eller Tipo 00

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)

  • 1 tsk oregano

  • 1/2 tsk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • Rester som julskinka, köttbullar, prinskorv eller varför inte potatisskivor och lax

  • Riven ost

  • Valnötter eller mandlar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet.

  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda till en smidig deg. 5-6 minuter i maskin och 8-10 minuter för hand.

  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa minst 45 minuter gärna längre. Du kan även ställa den i kylen över natten och kalljäsa.

  4. Tomatsås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja 3–4 minuter i en kastrull. Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker. Låt koka upp och sjud såsen på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

  5. Sätt ugnen på 250° och förvärm en plåt eller baksten.

  6. Dela degen i 4 delar. Baka ut en pizzadeg i taget på mjölat bakbord till en rund pizza. Eller en stor rektangel till långpanna.

  7. Sätt ugnen på max under och övervärme och värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm.

  8. Toppa pizzadegen med tomatsås, riven ost och topping.

  9. Grädda 250° i mitten av ugnen tills den får fin färg.

See this content in the original post