Quiche Lorraine (ost och skinkpaj)
Quiche Lorraine är en fransk klassiker där pajbotten förgräddas och sen fylls med äggstanning, ost och skinka. Om du har en matberedare går den superfort att göra med minimalt med disk. Kör pajbotten först, sen skinka och purjolök och sist river du osten utan en massa diskande emellan. Nu kör vi!
Ingredienser: 6 portioner
Pajbotten:
150 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning:
300 g skinka
10 cm purjolök
ca 4 dl riven ost med god smak
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver
Gör så här:
Häll smör och mjöl i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör så degen precis går ihop. Den blir bara seg och tråkig om du kör för länge.
Kavla ut en stor rundel som passar pajformen och tryck ut den.
Ställ kallt i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225° och förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Kör skinka och purjolök i matberedaren till små fina bitar. Låt allt ligga kvar.
Sätt på rivskivan och riv osten. Fördela allt i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i matberedaren och häll i pajskalet.
Sänk värmen till 200° och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen har stannat.
Servera med en god sallad.