Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Friterad potatiskaka

Ni bara måste prova att laga den här frasiga, friterade potatiskakan. Den är perfekt att förbereda dagen innan, då den ska stå kallt några timmar innan man friterar. Du kan även frysa bitarna och sen ta fram och fritera dom direkt från frysen. De frysta blir ännu mer frasiga! Har du ingen fritös så går det bra att fritera i en kastrull. Håll koll på värmen bara och ha alltid ett lock till hands.

Ingredienser: 6 bitar

  • 500 g fast potatis

  • 50 g smör

  • 2 vitlöksklyftor, grovhackade

  • 1/2 kruka timjan

  • Citronzest

  • 1 msk potatismjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk peppar

  • Frityrolja

  • Flingsalt

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°.

  2. Smält smör i en kastrull tillsammans med timjan, vitlök och citronzest och låt det sjuda medans du gör resten. Ta bort timjankvistarna

  3. Skala potatisen och skär den tunt, helst med hjälp av en mandolin och lägg i en bunke tillsammans med potatismjöl, salt, peppar och det smälta smöret.

  4. Klä en liten form med bakplåtspapper (jag tog en avlång limpform) och lägg potatisen omlott i formen.

  5. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk. Ca 30 minuter.

  6. Ställ kakan med press (jag tryckte ner en likadan limpform och la en tung sak på) i kylen tills den är helt sval. Minst 3 timmar men helst över natten.

  7. Ta ut kakan ur formen och skär den i portionsbitar.

  8. Hetta upp oljan till 180° och fritera bitarna tills dom är riktigt gyllene och frasiga.

  9. Låt rinna av på hushållspapper eller galler och toppa med flingsalt.

  10. Ät och njut!

See this content in the original post