Friterad pommes med smak av chili och honung
Pommes i all ära men de här är dubbelfriterade för extra krispighet och slutligen vänds dom ner i en glacé med smak av chili och honung. Kan det bli godare!!!
Ingredienser: 4 portioner
4-5 potatisar
Olja att fritera i
Första paneringen:
2 tsk chilipulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk röd chilipasta
3 msk majsstärkelse
3 msk vetemjöl
2 tsk salt
Andra paneringen:
3 msk vetemjöl
3 msk majsstärkelse
1 krm svartpeppar
3-4 msk vatten
Glazen:
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliflakes
3 msk sesamfrön
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk japansk soja
3 msk ketchup
2 msk honung
1 tsk röd chilipasta
0,5 dl vatten
(1 tsk maizena)
2 salladslökar eller gräslök, hackad
Gör så här:
Skala och skär potatisen till pommes. Lägg i vatten en stund för att få bort lite stärkelse.
Blanda alla ingredienser till första paneringen och blanda sen i potatisen. Vänd runt ordentligt så de täcks av paneringen.
Värm oljan i en wok, kastrull eller fritös till 160°. Fritera potatisen ca 5 minuter. Var noga med att lägga ner en i taget så de inte fastnar i varandra. Fritera i omgångar så du inte lägger i för mycket åt gången så oljan kallnar. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda ingredienserna till andra paneringen i samma bunke som den första. Då får du med lite smaker av första paneringen.
Låt oljan bli lite varmare till andra friteringen, 190°. Fritera en andra gång och gör precis som första gången. Släpp ner en och en och fritera i omgångar.
Glaze: Värm oljan i en wok eller stekpanna och stek vitlök, chiliflakes och sesamfrön 30 sekunder. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra nån minut.
Red av med maizena om den är för lös och blanda i potatisen. Vänd runt ordentligt så potatisen täcks av glazen. Avsluta med att strö över salladslök eller gräslök.
Servera direkt och njut!