Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Gratinerad sötpotatispure

Ett festligt tillbehör till kött eller fisk. Kan förberedas och gratineras precis innan servering.

Ingredienser

  • 800 gram sötpotatis

  • 0,5 tsk salt till kokning

  • 2 dl varm mjölk

  • 1 tsk salt

  • 1 krm peppar

  • 1/2 tsk sambal oelek

  • 2 msk smör eller olivolja

  • riven Västerbottensost

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 °.

  2. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter tills sötpotatisen är mjuk.

  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid eller i mikron. Salta och peppra mjölken.

  4. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen.

  5. Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens. Avsluta sötpotatismoset med sambal oleak och en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.

  6. Fyll smorda portionsformar och toppa med osten.

  7. Gratinera ca 10-15 minuter tills de får fin färg.

  8. Servera med en god köttbit eller fisk och en god sallad.

See this content in the original post