Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Grekisk pyttipanna

En lite festligare variant av den klassiska pyttipannan. Det är ju ändå en rätt som passar när man vill rensa ur kylen lite. Ta de grönsaker du har hemma och det kött du kanske har i frysen. Lyxa till det med fläskfilé, kycklingfilé eller varför inte en bit lammfile som jag hittade i frysen.

Ingredienser 4 port.

  • 400 g fläskfilé

  • 1/2 dl soja

  • 1 msk riven ingefära

  • 1 msk sambal oelek

  • 800 g potatis

  • 1 lök

  • Olivolja

  • 2 paprikor

  • 8 champinjoner

  • 100 g fetaost

  • 1 dl oliver

  • salt och peppar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter.

3. Skär potatisen i klyftor och lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 20 minuter.

4. Tillsätt köttet, oliver, skivad lök, paprika och champinjoner skurna i bitar. Tillaga ytterligare ca 15-20 minuter.

5. Smula över fetaost och låt stå några minuter till i ugnen innan servering.

Kall sås som tillbehör:

2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk italiensk salladskrydda
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda allt till såsen och låt gärna stå i kylen ett par timmar 

See this content in the original post