Grillade makrillsspett med potatisknyten
Makrill är ju en god fisk som är rik på nyttiga fetter. Många äter den inlagd i tomatsås men den är jag inte så förtjust i. Då jag inte fick tag i färsk makrill köpte jag ett paket fryst på Ica. Färdigrensad och filead så blir det ju riktigt enkelt att laga de här spetten.
Ingredienser: 2-3 portioner
400 g makrillfilé, fryst går bra
Träspett
Marinad:
1/2 dl rapsolja eller olivolja
1 citron, saft och zest
3 vitlökar, pressade
1/2 dl persilja, hackad
Salt och peppar
Potatisknyten:
6 potatisar, kokta
1 rödlök
6 körsbärstomater
1/2 pkt fetaost
Salt och peppar
Färsk timjan
1 msk olivolja
3 msk smör
Aluminiumfolie
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Dela makrillen på längden till 2 långa bitar. Lägg i marinaden och marinera i 30 minuter.
Blötlägg träspetten.
Skär potatis, lök, tomater och fetaost i mindre bitar. Fördela på folieark. Krydda med salt och peppar och häll på lite olivolja. Toppa med en klick smör och lite färsk timjan. Vik ihop och stäng folien till ett paket.
Trä upp makrillen på spett. Jag la mina spett på ett halster då jag glömde lägga träspetten i blöt!
Grilla potatisknytena ca 15 minuter och makrillen ca 2 minuter på varje sida tills den är klar.
Servera med en god sallad!